Преди да се пъхнете под завивките тази вечер, дали да не обмислите възможността да се откажете от любимата си пижама в полза на спането без дрехи?

Проучване установи, че повече от половината американци спят, както майка ги е родила. Битуват различни твърдения за това дали това, което носим в леглото, има значение. Опирайки се на извършените проучвания по темата, ще дадем някои отговори за предполагаемите ползи от спането без пижама.

СПАНЕТО БЕЗ ДРЕХИ:

  1. Подобрява съня

Усещането за прегряване затруднява пълноценната почивка през нощта. Изследователи от Университета на Амстердам са установили, че повишаването на температурата на кожата само с 0,4 ° C (0,7 ° F) причинява безсъние и повишено нощно събуждане.
„При понижена телесна темпетатура, спите по-добре“, обяснява д-р Даниел Рут, специалист по сън и медицински директор в Oregon Sleep Associates.

Но, за да се предотвратят загубите на топлина, е добре да имате допълнително одеяло на леглото, в случай че почувствате хлад. Спалното облекло и чаршафи, изработени от дишащи, влагозадържащи тъкани, също могат да помогнат за регулиране на телесната температура.

  1. Ускорява метаболизма

Спането без дрехи намалява нормалната телесна температура, което може да ви помогне да отслабнете. В проучване на мъже с наднормено тегло, по-ниските температури преди лягане са свързани с по-високи нива на кафява мазнина, здравословна мазнина, която изгаря калории и увеличава метаболизма, за да повиши телесната температура.

„Отдавна знаем за тази връзка“, казва д-р Крис Уинтър, невролог, специалист по подобряване на съня и автор на „Решението за съня“. „Доказано е, че спането голи или в хладна среда влияе положително както на съня, така и на метаболизма [защото] е необходима енергия, за да се затопли хладното тяло.“

Можете да получите същия резултат от намаляване на термостата на 65–68ºF.

  1. Повишава самочувствието и изгражда увереност

Ако мислите, че ще бъдете прекалено фокусирани върху усещането, че бедрата ви се трият едно в друго или върху свиването на кожата по корема ви, за да можете да се отнесете в страната на сънищата, помислете отново. Изследователите установяват, че прекарването на известно време без дрехи води до значителни подобрения в самочувствието и изграждането на позитивна представа за себе си.

„Ако първата стъпка към това да се чувствате комфортно с тялото си е да спите голи, това е чудесна стъпка“, казва д-р Алис Кели-Джоунс от практиката за сексуално здраве и уелнес на Novant Health Women.

Може да не е практично да гледате любимата си криминална драма без дрехи, но да спите голи е напълно изпълнимо, особено ако ви кара да се чувствате по-удобно в собствената си кожа.

  1. Укрепва връзката между партньорите

При двойките спането без дрехи може да увеличи удовлетворението от връзката. Проучване на над 1000 възрастни установи, че 57% от двойките, които спят голи, са щастливи от връзката си. Със същото могат да се похвалят 48% от двойките, които носят пижама.

„Ако вие и вашият партньор спите голи, контактът кожа до кожа ще провокира отделянето на хормона на любовта [окситоцин]“, казва д-р Фран Уолфиш, PsyD, психотерапевт за връзки, базиран в Бевърли Хилс, Калифорния.

Изследванията показват, че дори несексуалният контакт с кожата повишава нивата на окситоцин. Хормонът, който също се отделя по време на секс, е свързан с по-ниски нива на депресия, стрес и намалено кръвно налягане.

  1. Запазва качеството на сперматозоидите при мъжете

В проучване от 2015 г. изследователите проследяват 501 двойки в продължение на 12 месеца, за да оценят връзките между избора на бельо и качеството на спермата. Данните показват, че мъжете, които носят боксерки през деня и спят голи, имат по-добро общо качество на сперматозоидите и по-висока плодовитост от тези, които са избрали по-плътно прилепнало бельо, като слипове.

Връзката се отнася до температурата, отбелязва д-р Рут. Когато тестисите са твърде топли, е по-трудно да се направи добра сперма. Спането по слипове, отбелязва той, поддържа тестисите плътно прилепнали към тялото, повишавайки температурата им. Спането гол – или носенето на боксерки – дава на тестисите повече място за движение, като по този начин подобрява качеството на спермата.

  1. Подобрява вагиналното здраве при жените

Огромните 70% от жените са преживели гъбични инфекции. Спането с копринено бельо или плътно прилепнали долни части на пижамата може да увеличи риска от инфекции, според Кели-Джоунс.

„Влагата кара гъбичките да растат“, казва тя. „Ако носите нещо, което съдържа влага до кожата ви, ще бъдете по-податливи на инфекция.“
Ако не искате да спите голи, поне свалете бикините си, за да позволите на вагината да диша и да намалите риска от инфекции.

  1. Радвате се на дълбок сън

Събличането, за да се избегне прегряване, може да ви помогне да получите по-спокоен сън или може да ви накара да се събуждате многократно през нощта. Всичко се свежда до температурата.

Изследванията установиха, че мъжете, които са спали при ниски температури, са прекарвали повече време будни и по-малко време във фаза 2 на съня, което е свързано с по-ниска телесна температура. Резултатите са сходни в изследванията, направени върху жени: сънят с нарушен студ води до по-малко време, прекарано в стадий 3 (бавно-вълнен) сън, цикълът, свързан с преминаване в дълбок сън.

ПРИСЪДАТА

Спете голи или носете пижама.

Най-важното е да се чувствате комфортно физически и емоционално, когато си лягате, така че носете [или не носете] всичко, което ви подхожда.