Отминаха дните, когато консумацията на бургери и кюфтета бе възможно единствено за потребителите на месни продукти. Същото се отнася и за любителите на ресторантите за бързо хранене, специализирани в предлагането на пилежки специалитети. Благодарение на продуктите, които са заместители на месото на изцяло растителна основа, вегани и вегетарианци могат да консумират храни, типични за месоядните потребители.

Всъщност алтернативното месо не е ново откритие. Веган бургерите са част от ресторантьорското меню и артикул във фризерите на големите вериги магазини от десетилетия. Но новата вълна, промотираща безмесното „месо” като все по-добра имитация на истинския продукт и обещаваща същата хранителна стойност, същия вкус и вид,  ни кара да си зададем няколко основни въпроси.

ЗДРАВОСЛОВНО ЛИ Е АЛТЕРНАТИВНОТО МЕСО?

За тези от вас, които предпочитат да се хранят с растителни продукти, веган алтернативите са един от начините да се насладите на вкуса на месни храни като бургер, но може да се окаже измамно предположението, че веган „месото” е по-здравословния избор.

Телешкото месо съдържа над 10 полезни вещества, които са от съществено значение за здравето ни, включително протеини, желязо и витамин В, докато много от алтернативните меса, минавайки през обработка, съдържат много по-малко хранителни вещества, което налага в тях да се добавят витамин В12, желязо и цинк: дефицитът им е често срещан при хората, които не консумират животински продукти. Битката с калориите определено се печели от алтернативното месо, но в него се съхраняват почти същото количество мазнини, като в типичния бургер, поради наличието  на съставки като  кокосово масло. Така във веган месото се съдържат повече мазнини, наситени мазнини и натрий отколкото в червеното месо.

Друг изненадващ недостатък на новата вълна от алтернативни меса е, че макар да съдържат съставки като соя и растителни протеини от грах и ориз например, те не съдържат действителни зеленчуци. Това означава, че те не се броят за 5–7 препоръчани порции на ден.

Опции като бургери от черен боб или приготвени с повече зеленчуци и боб, могат да бъдат по-богата на хранителни вещества възможност.

КАК СЕ НАБАВЯ ПРОТЕИНЪТ?

Въпреки че храненето на растителна основа със сигурност може да бъде полезно за хората и за околната среда, също така е важно да се осъзнае, че не всички протеини са еднакви. Така че, ако решите да получавате по-голямата част от необходимия ви протеин от растения, може да се наложи да подходите по-стратегически към хранителния си режим.

„Аминокиселините от растителните протеини (с изключение на соята) не са толкова бионалични, колкото месото“, казва Тейлър Сътън, регистриран диетолог. Това означава, че тялото ви не може да абсорбира и използва протеина толкова ефективно.

ИМА ЛИ ПО-ДОБЪР НАЧИН ДА СЕ КОНСУМИРА ПО-МАЛКО МЕСО?

„Ако някой иска да намали консумацията на месо, ние разглеждаме начина на живот и какви са основните му цели“, казва  Тейлър Сътън. Ако отстраните месото от диетата си, ще трябва да си набавите хранителни вещества, богати  на протеини и мазнини по друг начин. Тейлър Сътън предлага да изберете зеленчуци, наситени на хранителни вещества,  и висококачествени мазнини като ядки, семена и авокадо.

Алтернативните меса безспорно могат да бъдат част от здравословната диета, но все пак те не са вълшебно хапче – и, както при всички неща, те трябва да се консумират умерено. Когато се съмнявате, избирането на по-малко обработена храна винаги е разумен избор.

„Ако искате диетата Ви да е изцяло на растителна основа, консумирайте повече растения. Плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, боб, леща, ядки, семена – всички те са добри.”